Ontmoet Peter Van Asbroeck – de stem achter Foodstories!
Wat leren we over eetcultuur en bereiding van voedsel doorheen de tijd? Erfpunt werkt hiervoor samen met hobbykok en televisiepersoonlijkheid Peter Van Asbroeck, die bruggen slaat naar hedendaagse keukens.
Peter Van Asbroeck (Brussel, 1962) studeerde toneel aan Studio Herman Teirlinck en bouwde sindsdien een veelzijdige carrière uit als acteur, presentator en stem. Hij speelde in populaire reeksen als Wittekerke, Thuis en Zone Stad, was jarenlang panellid in Het Swingpaleis en presenteerde programma’s als Help, mijn man is klusser!, Schatten op zolder en Komen eten.
Zijn passie voor koken bracht hem niet alleen kookrubrieken, -boeken en een wereldtitel BBQ in Jamaica, maar ook een eigen restaurant, een cateringbedrijf in Kaapstad en een langdurige samenwerking met Dovy Keukens.
Vandaag combineert hij zijn liefde voor theater – vooral komedies bij Het Farcetheater – met zijn fascinatie voor sport, vliegen en erfgoed. Zo beklom hij de Mont Blanc, behaalde hij een vliegbrevet en leidt hij bezoekers rond op het historische vliegveld van Brasschaat.
Peter legt uit waarom hij graag meewerkte aan StoreAges.
StoreAges: Dag Peter, kan je jezelf voorstellen?
Peter: Ik ben een acteur, de bühne en de camera daar ben ik erg mee vertrouwd. In mijn loopbaan heb ik het acteren in als zijn vormen zoveel als mogelijk proberen uit te bouwen. Koken dat is mijn tweede lief, in de jaren heb ik die wereld geëxploreerd, bv als ondernemer in de horeca maar ook als schrijver van kookboeken.
StoreAges: Waarom wou je graag meewerken aan de uitwerking van StoreAges?
Peter: Het is een prachtige combinatie van de geschiedenis van het koken en het vertellen van een verhaal. Geschiedenis boeit me mateloos en via dit project heb ik een wereld leren kennen die ik niet kende. Door verhalen te vertellen kan ik bezoekers meenemen in de geschiedenis achter de objecten die ze zien.
StoreAges: Welke periode uit de geschiedenis spreekt jou het meest aan?
Peter: De zestiende eeuw. Dat was in onze streken een ontzettend boeiende tijd. Als ik mocht kiezen, zou ik graag leven als poorter, edelman of koopman. Ik ben nieuwsgierig naar smaken van toen – hoe een spreeuw smaakte of hoe ze chocoladedrankjes bereidden. Ik zie het zo voor me: de stoof, de prachtige kookpotten, het leven in de keuken.
StoreAges: Welk object trok bij jou de aandacht?
Peter: Moeilijk kiezen. Bij mijn eerste bezoek was ik vooral gefascineerd door de oudste stukken. Iets van duizenden jaren oud bijna kunnen aanraken, dat raakt me. En dat we vandaag zelfs weten wat men toen kookte… dat vind ik ronduit fantastisch.
Beluister bij je bezoek aan StoreAges de Foodstories, ingesproken door Peter Van Asbroeck.
Terug naar overzicht